Alla inlägg den 9 augusti 2018

Av Magnus Häggblad - 9 augusti 2018 01:04

Det är Noliamässetider i norr! Det är nu som Norr och Västerbottningarna går man ur huse för att besöka skandinaviens största besöksmässa när den växelvis hålles i Piteå och Umeå. På mässan finns allt från mjukkakor, husbilar, myndigheter, uppfinnare, mer husbilar, vedmaskiner, politiska partier osv. -Ja ni förstår säkert hur det kan se ut, allt och alla finns representerade och nasarna står överallt och kränger. Jag misstänker att de flesta söderifrån inte begriper hur lyckat formatet är för oss här uppe i vår avkrok. Alla går på Noliamässan!


 

Mässan pågår i nio dagar enligt hemsidan. (-Observera att jag inte vill höra några otidigheter om skellefteåbon som varit handmodell i annonsen.)
 
Skämt åsido: Noliamässan är alltså en mycket god möjlighet för ett politiskt parti att visa upp sig och träffa väljare och sympatisörer samt försöka övertyga nya väljare att rösta på just dem!

Är du ett seriöst parti så finns du på Noliamässan, punkt slut! -Liberalerna har dock i år valt att inte deltaga.


NU TILL LITE HISTORIA:

2014 - Mässan infaller före valet, SD har totalt ett mandat eller något liknande i hela Norrbotten. Folk var fortfarande avvaktande mot SD och skygga som hindar. Vi hade en liten 3x3m-plats utanför en av hallarna med ett kampanjtält. Jag minns att folk höll andra sidan gatan och strök trädgårdsprydnadsförsäljarens stånd vid anblicken av oss.  -Ofta med blicken fästad långt i fjärran för att om möjligt förtränga vår närvaro från sinnet. -Men visst hade vi besökare i montern!
 

2015 - Nolia hålles i Umeå och SD Piteå besöker den lilla inomhusmontern för att stärka upp bemanningen. -Nu har islossningen börjat. Folk är mer öppna och mindre försiktiga. 2014 års val har gått bra och många nya har tagit plats i kommuner och regioner och intresset för vår politik har ökat och fler har frågor som de vill ha svar på. Vi har en Tv-apparat i montern och blåser upp ballonger med helium.
 
2016 - Mässan hålls i Piteå, och i likhet med 2016 så har vi ett litet marknadstält på ungefär samma plats som 2014. Det börjar nu tidvis vara så mycket folk i SD-tältet att man ibland tyckte lite synd om grannarna moderaterna som får stå och hänga läpp. Vi bjuder på vattenflaskor och kokar kaffe.
 
Här kommer en annan översiktsbild från 2016, jämför tälten och besökarna.
 
2017 så hålls Nolia i Umeå igen, jag var inte på plats men enligt vad jag hörde så var det en lyckad tillställning. Västerbottningarna har mycket driv och är medialt begåvade! -Jag kikade i mässbroschyren för 2017 och fann denna helsidesannons:
 


Tillsammans med denna websändning med lite taskigt ljud direkt från utomhusmontern.


Har tyvärr ingen bild som beskriver besökstätheten.


Hur ser det då ut 2018 under den valårs-Noliamässa som pågår just nu?

-Jo, det ser mycket bra ut! -Eller vad sägs om följande: Sverigedemokraterna har en lika stor monter som Socialdemokraterna. En utveckling som ingen Norrbottning hade räknat med för fyra år sedan. Vi har hyrt ett tält om 200kvm. -På bilden nedan kan man få uppfattningen att sossarnas ruta är lite mindre än vår, men det är tyvärr en synvilla. Jag mätte.


-Förstår ni hur jagade Sossarna som står tvärs över gatan känner sig? -Jag tror inte ni begriper!

Så här ser 2018 års utomhusmässplats ut

 

Här finns gott om utrymme för hopp och lek. Det finns lampor i taket, kylt vatten, kaffe och fika, TV-skärm med aktuell websändning, kommunföreningshörna, aktiv facebookkampanj, lekhörna för barnen, bord och stolar för att sitta ner och fika, flaggstång för att hissa den vackra svenska fanan, informationsfoldrar om alla politikområden, karameller, goodiebags, tillresta riksdagsmän, riksdagskandidater, kommunfullmäktigekandidater, regionkandidater ljud och bildutrustning för direktströmning av kandidatintervjuer OCH HÖGVIS MED TAGGADE SVERIGEDEMOKRATER FRÅN NORR OCH VÄSTERBOTTENS ALLA HÖRN!

Och sist men inte minst det viktigaste: FOLKET dvs. VÄLJARNA! -Ska man tro vad folk säger så kommer det här att gå hur bra som helst! -Folk kommer glatt in och hälsar och tar en SD-påse och säger att nästan alla vid just deras fikarumsbord kommer att rösta på SD. Nervositeten för att bli påkommen med en SD-penna eller nyckelband är nästan borta. Och detta i det röda Norrbotten!

Här följer en bildkavalkad över 2018 års Noliamässa i Piteå.
 

     

     

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards